Herbata reklamowa – jak parzyć poszczególne jej gatunki?

Herbata reklamowa

Herbata reklamowa

Chcąc pozytywnie zaskoczyć naszych klientów, zamiast tradycyjnych gadżetów reklamowych takich, jak koszulka notes czy długopis, wręczyć można im herbatę. Taki produkt najczęściej umieszcza się w ozdobnej puszce, na przykład metalowej czy drewnianej, która po opróżnieniu doskonale sprawdza się do przechowywania różnego rodzaju drobiazgów. Herbata jest napojem dostępnym w wielu różnych odmianach. Doskonałą alternatywą dla jej klasycznej, czarnej wersji, może być odmiana zielona, biała czy czerwona. W jaki sposób powinno parzyć się taki napój? Oto kilka przydatnych wskazówek.Herbata reklamowa czarna znana jest ze swoich pobudzających właściwości, a to ze względu na zawartość teiny. Warto pić ją w godzinach porannych, by dodać sobie energii. Do jej zalet zaliczyć można także skuteczne wzmacnianie naczyń krwionośnych. By w pełni skorzystać z korzystnych właściwości tego napoju i docenić jego walory smakowe, czarną herbatę zaparzać powinno się w tak zwanym białym wrzątku. Wrząca woda zmieni swój kolor na biały ze względu na pojawiające się w niej bąbelki. Taki napój najlepiej parzyć przez około 3-4 minuty. Czas ten można nieco wydłużyć w sytuacji, gdy mamy do czynienia z twardą wodą.

Zielona herbata reklamowa powstaje z nie poddawanych fermentacji liście herbacianych. Sprawia to, że ma ona delikatniejszy smak i zachowuje więcej właściwości odżywczych niż jej czarna wersja. Taki napój parzyć powinno się w temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. By ją osiągnąć, wystarczy pozostawić wrzątek na około kwadrans. Równie ważną kwestią jest tutaj czas przyrządzania naparu. Krótkie parzenie trwające około 3 minuty pozwoli na uzyskanie napoju o właściwościach orzeźwiających i pobudzających. Wydłużając ten czas do 6 minut, herbata zyska działanie relaksujące.

Herbata reklamowa rooibos to mieszanka liście czerwonokrzewu, która znana jest ze swojego delikatnego smaku. Jako że nie posiada ona właściwości pobudzających, bez obaw parzyć można ją przed snem. Darjeeling to z kolei herbata o charakterystycznym, złotym odcieniu, którą parzyć powinno się przez około 3 minuty w temperaturze 96 stopni Celsjusza.